wtorek, 10 kwietnia 2012

Marmurkowa babka naszej mamy

Piaskowa babka marmurkowa mamy, dobra kawa z ekspresu i spokój. Oto idealne poniedziałkowe popołudnie. Chodzimy z mamą po ogrodzie i zbieramy fiołki (jeśli wszystko się uda to coś fiołkowego wkrótce na blogu). Mama opowiada o tym co i gdzie w tym roku będzie rosło, a nam pozostaje trzymać kciuki za dobrą pogodę i brak przymrozków w maju. Tak jak w zeszłym roku i w tym będzie dużo zieleniny. Pierwsze plony już na przełomie kwietnia i maja ;)

Tę babkę mama robi już od kilku lat. Nie pamięta skąd ma przepis, ale zna go już na pamięć, bo to ciasto jest banalnie proste i zawsze udaje. Czasem tylko wyrasta z jednej strony trochę za bardzo - ale wówczas wystarczy ją okroić po wyjęciu z formy i wyrównać i wszystko jest w porządku. Podobnie jak drożdżową babkę uwielbiam ją jeść z odrobiną lekko kwaskowej konfitury (wiśniowej, porzeczkowej). Jest idealna do popołudniowej kawy!


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: mały kieliszek koniaku

PRZYGOTOWANIE:
Jajka zmiksować z cukrem. Wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia i dodać do jajek z cukrem. Rozpuścić masło lub margarynę, lekko wystudzić i zmiksować z resztą, dodać alkohol (opcjonalnie). Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niego łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie ciemne i lekko wymieszać by ciemna masa nie była tylko na wierzchu.
Piec 45 minut w temp. 180-200 stopni (termoobieg).
Po wyjęciu i wystudzeniu obsypać cukrem pudrem lub dowolną polewą/lukrem.

9 komentarzy:

  1. Piekna babka! I fajnie tak z mama chodzi po ogrodzie...lucky woman!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama nas uwielbia "oprowadzać" po ogrodzie. A my się cieszymy, że ma taką fajną pasję, z której jest tyle plonów ;)

      Usuń
  2. Śliczna!
    A mamy babka musi być najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest najlepsza :) Żadna sklepowa nie może się z nią równać :)

      Usuń
  3. Jaki fajny klimat na zdjęciach! Moja mama robi podobną babkę (dolewa do niej kieliszek wódki) ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobiłam też taką babkę na święta, jest pyszna! Proporcje składników były inne, ale idea ta sama. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia coraz ładniejsze macie :-) Taką babkę piekłam już kilka razy - moje dzieci smarują ją sobie nutellą - dla nich wszystko musi być podwójnie słodkie:-) Pozdrawiam was dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam w tym roku jest nieziemsko pyszna i efektowna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bożenka: Robiłam pierwszy raz taką babkę, udała się doskonale, tylko czarne ciasto mi spadło na dół, nie wiem czemu :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)