piątek, 1 czerwca 2012

Owocowe szaszłyki + marshmallow + płynna czekolada

W Dzień Dziecka wszystko nam wolno (choć już dziećmi od kilku lat nie jesteśmy ;). Cóż, to taki dzień, w którym kolorowe słodycze uśmiechają się ze sklepowych i cukierniczych witryn, dzień w którym gofry i lody powinny być w głównym menu... Ale co zaserwować jak pada, wieje, a temperatura bynajmniej nie jest letnia... Mamy całkiem apetyczną propozycję - owocowe szaszłyki z piankami marshmallow. Do tego płynna czekolada i mamy to, co tygryski lubią najbardziej... Te duże i te małe ;)
W tego typu kompozycjach panuje pełna dowolność, więc wszystkie słodkie owoce będą pasowały.


SKŁADNIKI:
owoce:
  • mango
  • banan (nie bardzo miękki!)
  • winogrona zielone
  • winogrona ciemne
  • truskawki
  • kiwi
    można także użyć:
  • borówek amerykańskich
  • ananasa
  • brzoskwini, moreli
  • arbuza 
  • malin, jeżyn
  • mandarynek itd., itp.
    Dodatkowo:
  • pianki marshmallow
  • czekolada do rozpuszczania lub tabliczka ulubionej - mlecznej lub deserowej
  • kolorowe posypki


PRZYGOTOWANIE:
Owoce opłukać i nadziać na patyki do szaszłyków - w dowolnych konfiguracjach, wraz z piankami marshmallow.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Podawać na stole, który można pobrudzić. Jeść, maczać w czekoladzie, obsypywać kolorowymi perełkami, dobrze się bawić :)

4 komentarze:

  1. Ale kolorowo się zrobiło :) Idealny pomysł na dzisiejszą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owoce w czekoladzie to jest to - bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne tygryskowe szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wasza paleta w pełnym rozkwicie, takie szaszłyki, tak, nawet częściej niż tylko z okazji Dnia Dziecka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)